Svijet
0

Velike zemlje članice EU kritizirane zbog tajnih sastanaka

FENA
Odbor za Evropsku uniju gornjeg doma britanskog parlamenta kritizirao je velike zemlje članice Unije zbog održavanja redovitih sastanaka o pitanjima imigracije o kojima se uglavnom ništa ne zna.

Odbor je objavio izvještaj pod naslovom "Iza zatvorenih vrata" u kojem kritizira nedostatak transparentnosti oko sastanaka koji se održavaju od 2003. i na kojima sudjeluju ministri pravosuđa iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, Španije i Poljske.

Odbor kaže da se na tim sastancima donose važne odluke - naprimjer jedan je održan u martu u Njemačkoj - ali javnost o tome ništa ne zna.

Prema BBC-u, u izvještaju se kaže da bi takvi sastanci mogli privlačiti veliki interes javnosti, ali to nije slučaj.

"Oni razgovaraju o gotovo svakom aspektu evropske politike koji bi mogao interesirati javnost, te su u mnogo slučajeva donijeli čvrste zaključke o akciji koja treba biti poduzeta, kao i rokove. Bez obzira na to, ti sastanci su u Velikoj Britaniji prošli gotovo neopaženo", kaže se u izvještaju.

Čelnik Odbora lord Wright od Richmonda kazao je: "Ne govorimo o povremenim ministarskim sastancima. To su redoviti sastanci šest najutjecajnijih zemalja članica, na kojima ministri odlučuju o tome kako žele da se dalje razvija evropska politika na polju pravosuđa, sigurnosti i unutarnjih poslova."

"Parlament i javnost, kao i druge zemlje članice EU imaju pravo znati do detalja što se odlučuje", rekao je.

Sastanci su se počeli održavati nakon što su ministri pravosuđa izrazili frustraciju zbog slabog ritma evropske suradnje na polju ilegalne imigracije. Tada je francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, prenosi Hina, rekao da neke zemlje žele ići brže i dalje u vezi s pitanjima imigracije.