Svijet
0

Velike sile bez dogovora o novim sankcijama Iranu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Velike sile nisu sinoć u Vašingtonu postigle dogovor o četvrtom po redu krugu sankcija Ujedinjenjih nacija protiv Irana zbog njegovog nuklearnog program, jer su se novom kažnjavanju suprostavile Rusija i Kina, prenose agencije.

Portaprol Stejt departmenta Robert Vud rekao je da je sastanak visokih zvaničnika pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN - Francuske, Velike Britanije, SAD, Rusije i Kine -, kao i Njemačke, završen bez dogovora o vremenu i sadržaju nove rezolucije UN o Iranu, prenio je Rojters. Vud je dodao da su sva šestorica izrazila podršku diplomatskoj mjeri štapa i mrkve kako bi se natjerao Iran da odustane od svog nuklearnog programa za koji zapadne zemlje tvrde da mu služi za izradu atomke bombe, što Teheran poriče.

UN su do sada tri puta nametale sankcije Iranu, a iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad je juče izjavio da njegova zemlja neće suspendirati svoj delikatni nuklearni rad, čime je "odmahnuo rukom" na prijetnje Teheranu novim sankcijama.

Portaprol Stejt departmenta je rekao da su šest zemalja ponovo pozvale Iran da prihvati ponuđenu ekonomsku pomoć u zamjenu za odustajanje od obogaćivanja uranijuma.