Financial Times
0

Velike šanse Julije Timošenko

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Financial Times piše u ponedjeljak da je Julija Timošenko u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini iznenadila svoje protivnike.

Premijerka Timošenko je postigla neočekivano dobar rezultat, osvojivši pet posto više glasova nego što se to predviđalo u anketama javnog mnijenja uoči glasanja i tako dobila šansu da u drugom krugu izbora pobijedi favorita – opozicijskog lidera Viktora Janukoviča.

Analitičari ističu da je mnogo izglednije da će ona u drugom krugu privući glasove ostalih šesnaest kandidata, uključujući one koje je u prvom krugu dobio predsjednik Viktor Juščenko.

Timošenko i Janukovič već su počeli razmjenjivati optužbe i izvjesno je da će se u sedmicama do 7. februara žestoko boriti kako bi osigurali doslovno svaki glas.

Glasanje u nedjelju, koje predstavlja test demokratskih standarda u Ukrajini, nadgledao je čak tri tisuće stranih promatrača zbog zabrinutosti da bi slabo planiranje, zloupotreba administrativnih ovlasti i rupe u izbornom zakonu mogli dovesti do izbornih prijevara, piše Financial Times.