Svijet
0

Velike hladnoće u Francuskoj

FENA
Talas hladnoće koji je proteklih dana zahvatio Francusku u srijedu bi trebalo da dostigne vrhunac s temperaturama do -8 stepeni, saopćila je meterološka služba.

Hladno vrijeme je izazvalo veću potrošnju električne energije, što je znatno opteretilo elektrane, pošto trećina Francuza koristi električno grejanje. U posljednja dva dana postignuti su rekordni rezultati potrošnje, pa se pojavio rizik od restrikcija u nekim regionima, poput Bretanje, na atlantskoj obali, kao i na jugo-istoku zemlje. Novi rekord zabilježen je u utorak, s 91.500 megavata potrošnje u 19 sati.

U nekim oblastima na jugo-istoku zemlje je podignut stepen pripravnosti zbog sniježnih padavina. Snijeg je pao i u Marseju, na mediteranskoj obali, što je dovelo do velikih poremećaja u gradskom, ali i u željezničkom i avio saobraćaju.

U Parizu su gradske vlasti otvorile dodatni smeštaj za beskućnike. Ajfelov toranj, jedan od najposjećenijih gradskih spomenika, koji je bio zatvoren od ponedjeljka zbog leda na stepenicama, otvoren je zahvaljujući specijalnim mašinama s vrućim vazduhom, javio je Tanjug.