Svijet
0

Velika suša pogodila Sjevernu Koreju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rijeke, potoci i zalihe vode u Sjevernoj Koreji presušuju uslijed duge suše, objavili su u ponedjeljak državni mediji u toj izoliranoj zemlji, sugerirajući angažman vojske u zaštiti ugroženih usjeva.

Sadašnja suša najgora je u Sjevernoj Koreji u više od deset posljednjih godina, javljaju državni mediji, dodajući kako u nekim područjima još od 1961. nije palo tako malo kiše.

Uredski službenici, poljodjelci i žene mobilizirani su kako bi navraćali vodu u polja, piše službena novinska agencija KCNA.

Nestašica vode u 90-im godinama dovela je do katastrofalne gladi koja je prema procjenama izazvala smrt milijun ljudi i istodobno omogućila procvat crnog tržišta koje u nekim dijelovima zemlje sada predstavlja oslonac za opskrbu hranom koju vlada više ne može jamčiti.

Linda Lewis iz američke kvekerske humanitarne udruge AFSC potvrdila je novinske izvještaje o suši, rekavši kako farme u Sjevernoj Koreji s kojima surađuje pate od manjka vode zbog izostanka kiše u martu i maju.

"Zabrinuti su zbog uvjeta ekstremne suše i njezina učinka na proljetnu sjetvu i pripremu rižinih polja", rekla je Lewis za Reuters.

Prema njezinim riječima, u nekim dijelovima zemlje kiše nema već 70 dana.

Iznadprosječne temperature još su pogoršale stanje na poljima pšenice, ječma i kukuruza.

Sjevernokorejske vlasti ranije su tvrdile kako su suše i poplave krive za hroničnu nestašicu hrane u zemlji, dok inozemni promatrači tvrde kako je ona posljedica lošeg planiranja i centralizirane privrede.