Svijet
0

Velika operacija protiv neonacista u Njemačkoj

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pokrenuti su krivični postupci protiv 33 osobe osumnjičene za pripadnost i podršku neonacističkoj organizaciji u regionalnim njemačkim državama Porajnje-Falačka i Tiringija, saopćilo je u utorak tužilaštvo u Koblenzu.

Od 33 osobe u dobi od 17 do 54 godine uhapšene su 24. Sve su osumnjičene za pripadnost neonacističkoj organizaciji "Aktionsbuero Mittelrhein" (Akcioni ured Srednje Rajne) i za pružanje podrške, prenio je AFP.

Sudski postupak je pokrenut zbog teškog ranjavanja, ozbiljnog remećenja javnog reda i korištenja simbola zabranjenih ustavom, precizira se u saopćenju tužilaštva u Koblenzu koje je naredilo ovu operaciju, koju su policijske snage nekoliko regionalnih država započele u šest sati.

Od 24 uhapšene osobe, "19 je optuženo za pripadnost kriminalnoj organizaciji, tri za pružanje podrške, a dvije za učestvovanje u ozbiljnom remećenju javnog reda", navodi se u saopćenju.

"Istrage nisu rezultirale indicijama o eventualnoj povezanosti s organizacijom Nacionalsocijalistička tajnost (NSU)", precizira tužilaštvo u saopćenju.

U novembru je Njemačka bila šokirana kada je otkrila postojanje NSU-a, neonacističke ćelije osumnjičene za najmanje deset ubistava u različitim njemačkim regijama između 2000. i 2007. godine, među kojim je osam Turaka, zbog njihovog stranog porijekla.

Ovaj niz rasističkih zločina djelimično je razjašnjen nakon što su umrle dvije od tri osumnjičene osobe, 38-godišnji Uwe Mundlos i 34-godišnji Uwe Boehnhardt. Njihova saučesnica Beate Zschaepe predala se policiji.

Nakon otkrića ove grupe, njemačke vlasti su pod pritiskom, jer je Ured za zaštitu ustava priznao da je načinio greške u toj istrazi.