Italija
0

Velika operacija protiv kineskih kriminalaca

FENA
Talijanska financijska policija (GDF) saopćila je u ponedjeljak da je uhapsila 24 osobe s talijanskim i kineskim državljanstvom i izvršila pljenidbu imovine u okviru velike operacije protiv kineskih kriminalaca u Toskani i drugim regijama.

"Više od 1.000 ljudi iz financijske policije od prvh jutarnjih sati izvodi hapšenja, pretrese i oduzimanje nekretnina, luksuznih vozila, firmi i novca u osam talijanskih regija", navodi se u saopćenju GDF-a.

"Više od 1000 preduzeća je umiješano u ovu veliku operaciju pranja novca", navodi se u saopćenju.

"Ova preduzeća su prebacivala u Kinu stotine miliona eura dobijenih nakon počinjenja različitih delikata", navodi isti izvor.

Velika kineska zajednica živi u Toskani, tačnije u pokrajini Prato, gdje ih ima skoro 30.000, često bez dokumenata. Mnogi rade u tekstilnim preduzećima od kojih su mnoga ilegalna.

GDF je precizirao da su 24 uhapšene osobe, od kojih 17 Kineza i sedam Talijana, osumnjičene za mafijaško udruživanje, a zaplijenjena su 73 preduzeća, 181 nekretnina i 166 luksuznih vozila čija vrijednost iznosi "nekoliko desetaka miliona eura".

Pod istragom su 134 osobe koje nisu uhapšene.

Prema podacima GDF-a, preduzeća su od 2006. godine oprala više od 2,7 milijardi eura kada je jedna kineska porodica kupila mrežu agencija za prebacivanje novca u Italiju i stavila je na raspolaganje kineskim preduzimačima, kao i kriminalcima iz ove zemlje koji djeluju u Italiji.

Novac potiče od falsificiranja talijanskih tekstilnih proizvoda, porezne utaje, ilegalne imigracije i prostitucije, saopćila je policija.

Kandidati za ilegalnu imigraciju u Italiji morali su platiti 13.000 eura po osobi, a dok dug ne otplate, "živjeli su na radnom mjestu, na nezdravim i prljavim mjestima", u uvjetima "potpune eksploatacije", navodi GDF.