Libija
0

Velika ofanziva na Misuratu, ubijeno 12 pobunjenika

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika ofanziva snaga libijskog vođe Moamera Gadafija, koju posmatrači nazivaju posljednjim pokušajem da se iz Misurate protjeraju pobunjenici, počela je danas poslijepodne, praćena snažnom artiljerijskom vatrom i napadom nekoliko hiljada vojnika.

Napad, u kojem je do sada ubijeno 12 pobunjenika, usmjeren je ka centru ovog grada, a vojska napreduje sa tri strane - južne, zapadne i istočne.

Intenzivno bombardovanje Tripolija nastavljeno je i noćas, a snažne eksplozije su se čule u sektoru u kojem se nalazi rezidencija libijskog vođe u centru grada, javio je danas BBC.

"NATO je izveo napad pun mržnje na Tripoli, izbacivši više od 60 bombi na grad", rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim. 

Ibrahim je na konferenciji za novinare rekao da je u tim napadima poginula 31 osoba, a da je više desetina ranjeno.

Napadi su izvedeni na dan kada je, prije 69 godina, rođen libijski vođa.

"Bombardovanja su blizu mene, ali ja se ne dam", rekao je Gadafi pozivajući još jednom narod da pruži otpor. 
Kako je ranije navela libijska agencija Džana, Gadafi se juče sastao s plemenskim vođama.

Američki predsjednik Barack Obama juče je u Washingtonu poručio da Gadafi mora da napusti vlast i da je preda Libijcima.

"Sve dok to ne učini, pritisak na njega će jačati", rekao je Obama.

U međuvremenu, libijski režim napustio je još jedan visoki zvaničnik.

Ministar rada Al Amin Manfur, koji se nalazi u Ženevi, pružio je podršku opozicionom Prelaznom nacionalnom savjetu i ponudio političkom vođstvu tog tijela pobunjenika svoje usluge.

U Bengaziju, uporištu libijskih pobunjenika, boravio je i specijalni ruski izaslanik Mihail Margelov koji je rekao da je Moskva spremna da preuzme ulogu posrednika kako bi se omogućio dijalog Gadafija i pobunjenika.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u međuvremenu je napomenuo da Rusija, ipak, ne namjerava da preuzme ključnu ulogu posrednika u libijskom konfliktu, uz ocjenu da taj zadatak pripada Afričkoj uniji.

Predstavnici Afričke unije međutim, već sedmicama pokušavaju da posreduju u tom konfliktu, ali, za razliku od režima u Tripoliju, gdje ih rado dočekuju, u Bengaziju opozicija odbija svaki razgovor dok Gadafi ne ode sa vlasti.

Prema podacima UN, od polovine februara kada je počela pobuna protiv libijskog lidera Moamera Gadafija i njegove vlade, u Libiji je poginulo između 10.000 i 15.000 ljudi, a 890.000 je napustilo zemlju.