Svijet
0

Velika kriza u policiji Rio de Janeira uoči karnevala

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policijske snage u Rio de Janeiru suočavaju se s krizom nakon što su deseci visokih oficira uručili ostavke samo nekoliko dana uoči karnevala. Četrdeset i tri zvaničnika potpisala su pismo ostavke nakon što je državni guverner smijenio njihovog načelnika, javio je BBC.

Načelnik vojne policije je smijenjen nakon što je dopustio masovni protest oficira zbog loših plaća uoči prošlog vikenda. Sigurnosni zvaničnici tvrde kako su uvjereni da će se karneval odvijati mirno.

Karneval je najznačnajniji događaj godine za grad Rio de Janeiro a policijskim snagama u gradu bilo bi teško održavati red i mir u vrijeme kada se suočavaju s takvom krizom. Problemi su počeli prošle sedmice kada je načelnik vojne policije Rija Ubirastan Angelo dopustio oficirima da izvedu masovni protest kako bi se žalili zbog loših plaća.

On je također izrazio podršku njihovim zahtjevima i nakon toga ga je smijenio guverner Rija Sergio Cabral, koji je izjavio kako je dopuštanje demonstracija čin neposluha. Ta odluka izazvala je veliki gnijev među visokim policijskim oficirima. Sada su najmanje 43 zvaničnika ponudila ostavku, među kojima je 17 zapovjednila bataljona, javila je brazilska TV Globo.

Sigurnosni zvaničnici tvrde kako su uvjereni da će se karneval, za koji se očekuje da će privući više od 700.000 brazilskih i stranih posjetilaca, odvijati mirno tokom predstojećeg vikenda. Novi policijski zapovjednik već je imenovan, a guverner je optužio pobunjenike da pokušavaju izazivati nevolje.

U odvojenim dešavanjima je nekoliko navodnih trgovaca drogom ubijeno kada su policajci, podržani helikopterima i oklopnim vozilima, napali favelu, sirotinjsku četvrt Jacarezinho. Operacija je imala za cilj zaplijenu droge i ukradenih vozila.

Policija tvrdi da su svi ubijeni bili članovi bandi koje trguju drogama u tome području, ali grupe za ljudska prava često se žale da operacije velikog obima poput ove rezultiraju nasumičnim ubistvima.

Više od 1200 ljudi ubijeno je u sukobima s policijom u državi Rio de Janeiro u prošloj godini.