Počinje proslava inauguracije
0

Velika imena na koncertu za Obamu

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Koncertom velikih zvijezda na stepeništu Lincolnova spomenika, pod sloganom "Mi smo jedno", u nedjelju poslijepodne u Washingtonu počinje trodnevna proslava inauguracije 44. predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame.

Postavu glazbenika i ostalih zvijezda koje će sudjelovati na koncertu The Washington Post je sažeo u sintagmu "svako ko je neko", no producenti su najavili kako ne treba očekivati hitove jer će uglavnom izvoditi pjesme koje imaju neke povijesne konotacije ili su vezane uz temu "Mi smo jedno".

Na stepenicama Lincolnova spomenika, gdje se tradicionalno održavaju besplatni inauguralni koncerti, danas trebaju nastupiti U2, Bruce Springsteen, Beyoncé, Mary J. Blige, Shakira, Usher, Stevie Wonder, Garth Brooks i mnogi drugi.

Predsjednički inauguralni odbor također je najavio da će Jamie Foxx, Denzel Washington i Queen Latifah čitati povijesne tekstove, a očekuje se da će im se pridružiti još neke druge zvijezde.

Po broju slavnih koji će se okupiti na Lincolnovu spomeniku, koncert bi trebao nadmašiti onaj koji je organiziran povodom inauguracije Billa Clintona 1993. godine.

Među ostalim su izvođačima John Legend, John Mellencamp, Herbie Hancock, James Taylor, Heather Headley, Sheryl Crow, Will.I.Am, Josh Groban i Renée Fleming, najavio je izvršni producent George Stevens.

Koncert, koji počinje u 14 sati po mjesnom vremenu i treba trajati 90 minuta, ekskluzivno će prenositi kabelska TV kuća HBO, koja je za ta prava platila 2,5 milijuna dolara.

The Washington Post postavlja pitanje prodaje prava za prijenos službenih inauguracijskih događanja, ističući da se poslije Clintona 1993. to nije radilo, te da je više od pet milijuna dolara, koliko je utržio Obamin inauguracijski odbor, "najambicioznija i najskuplja prodaja licenci u predsjedničkoj povijesti".

Osim "all-star" koncerta HBO-u, prodana su i prava za prijenos dječijeg koncerta iz Verizon centra u ponedjeljak navečer kompaniji Walta Disneyja za dva milijuna dolara, zatim prava za prijenos prvog od 10 službenih inauguralnih balova TV mreži ABC, te MTV-u za prijenos bala mladih u utorak, za 650.000 dolara.

Koncertu na Lincolnovu spomeniku prisustvovat će izabrani predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden.

Rekordni troškovi Obamine gala inauguracije, koji se procjenjuju na 150 milijuna dolara, u američkim se medijima stavljaju nasuprot aktualne gospodarske krize i povijesnih primjera skromnih inauguracija u uvjetima ratova i kriza.

Podsjeća se da su 2005. demokrati pozivali Georgea W. Busha na iskazivanje manje pompe i više skromnosti prigodom inauguracije.

"Predsjednik F. D. Roosevelt je 1945. održao inauguraciju u Bijeloj kući, s kratkim govorom i hladnom pilećom salatom i običnim kolačem na meniju. Godine 1917. predsjednik Woodrow Wilson nije imao nikave proslave na inauguraciji, rekavši da bi takve svetkovine bile nedostojne", naveli su u pismu Bushu 2005. demokratski kongresmeni Anthony Weiner i Jim McDermott.

Obamin inauguracijski odbor je saopćio kako vodi računa o (teškim) vremenima i ne brine da će građani nekoliko dana svetkovine smatrati pretjeranima. "To vjerojatno nije način na koji će zemlja gledati na to. Inauguracija nije proslava izbora. To je proslava naših zajedničkih vrijednosti", izjavila je glasnogovornica odbora Linda Douglass.

Ona je kao primjer ušteda navela da će na svih 10 inauguracijskih balova biti iste dekoracije, neće biti cvjetnih aranžmana, a o cijenama hrane se intenzivno pregovara.

Obamin inauguracijski odbor prikupio je 41 milijun dolara donacija za subotnju vožnju posebnim vozom od Philadelphije do Washingtona, "all-star" koncert i 10 balova.