Svijet
0

Velika Britanija uvodi nova pravila za useljenike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska vlada objavila je prijedlog prema kojem neki imigranti neće moći da dobiju britansko državljanstvo zbog "lošeg ponašanja".

Useljenici iz zemalja izvan EU će dobijati ili gubiti bodove koji se broje za dobijanje državljanstva, pa tako i pasoša, zavisno od svog ponašanja i ekonomske vrijednosti u datom trenutku, javio je u utorak BBC.

Vlada kaže da će dobijanje državljanstva ovako biti povezano s poštivanjem pravila. Opoziciona Konzervativna stranka, pak, kaže da je prijedlog zapravo indikacija toga da je vlada izgubila kontrolu nad imigracijom.

Do sada je dobijanje britanskog državljanstva manje više bilo automatsko pravo svakog useljenika koji je u zemlji legalno proveo najmanje pet godina, naučio engleski jezik, plaćao porez i poštovao zakon.

Novi sistem, koji zasnovan na bodovima, umnogome bi promijenio dosadašnja pravila.

Imigranti bi sada poslije pet godina legalnog boravka dobijali status "uslovnih državljana" u narednih godinu do pet godina bi nastojali da skupe dovoljno bodova da taj status postane i stalan.

Imigranti s deficitarnim kvalifikacijama bi dobijali više bodova koji se broje za dobijanje državljanstva. Bodove bi mogli da skupljaju i aktivnim učešćem u političkim strankama i sindikatima.

Useljenici bi takođe dobijali pozitivne poene ako su spremni da rade bilo gdje u zemlji ili za dobrovoljni rad.

S druge strane, ono što se smatra za "loše ponašanje" bi nosilo kaznene, ili negativne, bodove.

Vlada je nagovjestila da bi takvo ponašanje moglo da bude, na primjer, učešće u demonstracijama protiv britanskog vojnog prisustva u Afganistanu.

Predstavnik opozicionih liberaldemokrata Chris Huhne upozorio je da bi vladini prijedlozi mogli da budu zloupotrebljeni.

  • Gdje patriotizam počinje a kritika vlasti završava? Da li to znači da bi neko ko je bio kritičan prema ratu u Iraku, kao što sam to bio ja, bio smatran za lošeg patriotu? Mislim da je to nešto oko čega moramo da budemo jako obazrivi. Prema tome, ne dopada mi se ideja o postojanju nekakvog komiteta u kojem bi birokrate procjenjivale da li je nečije ponašanje prikladno ili nije, izjavio je predstavnik opozicionih liberaldemokrata.

Ministar za imigraciju Phil Woolas kaže da je mana postojećeg sistema to što automatski povezuje privremeni boravak sa stalnim nastanjenjem.

  • Pravo na vremenski neograničeni boravak, koji ljudi stiču pristup socijalnoj zaštiti djeluje kao faktor koji povećava pritajenu imigraciju i getoizira pripadnike nekih zajednica. Takavo stanje stvari ne daje pouzdanje bilo useljenicima, bilo domaćoj populaciji da je imigracija u cjelini korisna za zemlju, a mi vjerujemo da jeste, rekao je ministar Woolas.