Antiteroristička akcija
0

Velika Britanija: Uhapšeno sedam osoba

FENA
Britanska policija saopćila je da je u toku noći s nedjelje na ponedjeljak uhapsila sedam osoba u Birminghamu, (u središnjem dijelu Engleske), u okviru antiterorističke akcije.

Šest muškaraca između 25 i 32 godine osumnjičeni su da su organizirali, pripremali ili poticali teroristička djela u Velikoj Britaniji.

Oni su uhapšeni u svojim kućama između 22.30 i 00.00 sati po srednjoevropskom vremenu u noći s nedjelje na ponedjeljak, u okviru antiterorističkih zakona, prenosi AFP.

Osim toga i jedna 22-godišnja žena uhapšena je u 05.00 sati u ponedjeljak. Ona je osumnjičena da je uskratila informacije koje bi mogle biti korisne u prvenciji terorističkih djela, saopćila je policija.

Policija je zadržala osumnjičene u pritvoru, u ponedjeljak, zbog istrage.

  • Operacija je na početku i u ovoj fazi ne možemo dati precizne informacije o prirodi prekršaja, rekao je pomoćnik povjerenika Marcus Beale.

  • Međutim, morali smo djelovati na vrijeme kako bismo zaštitili javni red, naglasio je on u saopćenju.

Hapšenja se ne dovode u vezu s održavanjem godišnje konferencije liberalno-demokratske stranke, partnera u konzervativnoj koaliciji na vlasti u Velikoj Britaniji, koja se trenutno održava u Birminghamu, precizirala je policija.