Svijet
0

Velika Britanija: Udvostručio se broj sudara ptica s avionima

Klix.ba
Broj ptica koje se sudare s avionom udvostručio se posljednjih godina na području Velike Britanije, tvrde čuvari sigurnosti zračnog saobraćaja.

Više od 2.200 izvještaja o takvim incidentima zabilježila je Uprava za civilno zrakoplovstvo Velike Britanije tokom prošle godine, što je skoro duplo odnosu na izvještaje iz 2007. godine kada je zabilježeno 1.299 "sudara", piše Daily Mail.

Ovi incidenti mogu imati ozbiljne posljedice. Tako su piloti slali SOS poruke jer su im otkazilvi motori, drugi su morali hitno sletjeti zbog curenja goriva, a neki su čak imali i požare.

Prema izvještaju uprave 315 incidenata s pticama u 2011. i 2012. godini oštetili su avione ili su ugrozili sigurnost leta.

Jedna od ozbiljniijih incidenata dogodio se Airbusu A321 koji je poletio iz Lutona a udarilo ga je jato ptica ubrzo nakon polijetanja. Pilot je bio prislijen da isključi motore. Drugi Airbus A320 bio je prisljen da se vrati u Heathrow ubrzo nakon što ga udarila ptica.

Putnički mlazni avion proglasio je vanredno stanje nakon sudara s vrapcima i morao se vratiti na aerodrom Gatwick.

Najopasniji sudar ptica s avionom dogodio se prije nekoliko godina u New Yorku kada je američki Airbus A320 bio prisiljen da sleti na Hudson rijeku nakon što ga je udario jato ptica.