Svijet
8

Velika Britanija: Stotine djece bez roditeljskog staranja postali žrtve trgovine ljudima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Broj djece nestale iz dječijih domova u Velikoj Britaniji drastično je porastao. Samo prošle godine nestalo je 600 djece, od kojih 200 još nije pronađeno. Žrtve su trgovine ljudima.

Britanska udruženja pozvala su vladu i lokalne vlasti da naprave reformu sistema zaštite djece. Ministarstvo obrazovanja kazalo je kako je naredilo specijalne edukacije za sve osobe koje brinu o djeci.

Studija koja će biti predstavljena britanskom parlamentu otkrila je kako je više od četvrtine djece koja su žrtve trgovine ljudima, a nalaze se u socijalnom sistemu Velike Britanije, nestalo od septembra 2015. godine.

Udruženja su izrazila duboku zabrinutost zbog nedosljednosti u identifikovanju i bilježenju informacija o posebno ranjivoj djeci. Istakla su kako sistem dječije zaštite u Velikoj Britaniji ima neadekvatne odgovore te da su djeca bez roditeljskog staranja "dostupna" osobama koje se bave trgovinom ljudima i zlostavljanjem djece.

Najviše djece je nestalo u Londonu, jugoistočnom dijelu Britanije, Istočnoj Angliji i istočnom i zapadnom Midlandsu. Najčešće se otimaju djecu britanskog, vijetnamskog i albanskog porijekla.