Afera prisluškivanje građana
0

Velika Britanija: Rebekah Brooks puštena uz kauciju

Sarajevo-x.com
Rupert Mudroch i Rebekah Brooks
Rupert Mudroch i Rebekah Brooks
Bivša izvršna direktorica izdavačke kompanije News International, Rebekah Brooks, koja je uhapšena u nedjelju pod sumnjom da je učestvovala u aferi prisluškivanja telefona i zbog korupcijske afere sa policijom, puštena je uz kauciju, izvjestili su britanski mediji u ponedjeljak.

Brooks (43) je provela 12 sati u pritvoru, dok ju je policija ispitivala. Ona je u petak podnijela ostavku na funkciju izvršne direktorice u svjetlu rastućeg skandala zbog telefonskih prisluškivanja u kojem su učestvovali novinari izdavačke kompanije u kojoj je radila.

Brooks, kao i vlasnik korporacije, medijski magnat Rupert Murdoch i njegov sin James, pozvani su u četvrtak da prisustvuju saslušanju u parlamentarnom odboru u Velikoj Britaniji, gdje će se od njih tražiti da objasne skandalozne događaje u News Internationalu.

Kompanija je pala u nemilost političara u Velikoj Britaniji nakon što je obznanjeno da su uposlenici pojedinih novina u njenom vlasništvu pisali tekstove na osnovu prisluškivanja telefona poznatih ličnosti, političara i žrtava terorističkih napada, te meta drugih krivičnih djela. Najtiražniji britanski tabloid News of the World, koji je bio upleten u ovu aferu, ugašen je prije sedam dana, nakon što je izlazio 168 godina.

Brooks je inače bivša urednica drugog vodećeg britanskog tabloida The Sun. Tabloid je u vrijeme dok je ona bila urednica objavio neke od najsenzacionalnijih priča do koji su novinari došli prisluškujući građane, poput one o ubijenoj tinejdžerki Milly Dowler, kada su prisluškivali njenu glasovnu poštu.

U News Internationalu su u toku dvije policijske istrage, jedna se vodi zbog prisluškivanja, a druga zbog korupcije u kojoj su umiješani policajci koji su za novac novinarima odavali informacije.