Svijet
2

Velika Britanija počela slaviti 60 godina kraljevanja Elizabete II

FENA
Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II
Velika Britanija je u subotu pod kišom započela četverodnevno slavljenje 60 godina kraljevanja Elizabete II, drugog dijamantnog jubileja u cijeloj povijesti britanske monarhije, poslije jubileja kraljice Viktorije 1897.

"Neka svečanost počne", naslov je u Timesu, koji je posvetio nekoliko stranica tom događaju. "Tokom šest decenija kraljica je bila simbol stabilnosti. Njena odanost Velikoj Britaniji zaslužuje našu zahvalnost ovog vikenda Jubileja", napisao je uvodničar, prenio je AFP.

BBC je od jutra počeo sa specijalnim programom o jubileju. Kraljica, koja obožava konje, prvi dan proslave bi trebalo da obilježi prisustvujući tradicionalnim konjskim trkama u Epsomu, na jugu Londona. Moći će potpuno uživati u spektaklu, bez stresa, jer nijedan konj iz njene konjušnice ne učestvuje ove godine u trkama.

U nedjelju će na Temzi biti održana nautička parada s 1.000 brodova. Očekuje se milion gledalaca. Oko šest miliona ljudi slavit će ovaj jubilej na ulicama, oko stolova s hranom i pićem i na izletima. U ponedjeljak će se slavlje održavati navečer, s piknikom u bakingemskim vrtovima i koncertom ispred palate.

U utorak će se u katerdali Svetog Pavla održati misa i povorka kraljičinih kočija na ulicama Londona.