Svijet
0

Velika Britanija ostaje u Afganistanu još decenijama

FENA
Velika Britanija bit će prisutna u Afganistanu još decenijama da bi se omogućilo uspostavljanje stabilne vlade, ocijenio je u srijedu britanski ambasador u Kabulu sir Sherard Cowper-Coles.

"Neću reći da je slika situacije u zemlji negativna, rekao bih da je realna. To je prije maraton nego šprint, moramo razmišljati brojkama u decenijama", rekao je on za BBC Four.

Uloga Velike Britanije je "dugoročni razvoj zemlje, više nego vojna uloga", precizirao je on.

"Nastojimo da podignemo ovu zemlju koja je na donjoj ljestvici razvoja, a koja je 30 godina rata patila s pobunjeničkim pokretom", rekao je Cowper-Coles.

Velika Britanija, koja je rasporedila 5.200 vojnika u okviru snaga NATO-a, vodi rat koji je moguće dobiti, a sličan je borbama vođenim u prethodnim decenijama u Sjevernoj Irskoj i Maleziji, dodao je ambasador.

Izrazivši žalost zbog gubitaka afganistanskih civila, izazvanih vojnim operacijama NATO-a, ambasador je naglasio da su se saveznici obavezali da će upozoravati seljake prije vojnih operacija kako bi se ubuduće izbjegli takvi gubici.

On je također dodao da "talibani ubiju pet puta više snaga NATO-a", navodeći izvještaj Organizacije za ljudska prava Human Rights Watch.