Zbog finansijske krize
0

Velika Britanija odustaje od istraživanja NLO-a

FENA
Ministarstvo odbrane Velike Britanije zatvorilo je, poslije 50 godina postojanja, jedinicu za istraživanje neidentifikovanih letećih objekata (NLO), saopćivši da više ne može da opravdava troškove njenog rada.

U britanskom ministarstvu kažu da nemaju saznanja o mogućoj prijetnji zemlji, niti bilo kakve dokaze o postojanju vanzemaljaca, uprkos hiljadama poruka koje su građani, smatrajući da su vidjeli NLO, upućivali ministarstvu putem hitnih telefonskih linija ili emaila, prenosi u petak Reuters.

  • Ne postoje odbrambene koristi od ovakvih istraživanja, koja dovode do neadekvatnog trošenja resursa, saopćeno je iz tog ministarstva.

Resursi će biti preusmjereni na rješavanje mnogo važnijih pitanja, poput rata u Afganistanu, u kome se, u okviru NATO snaga, protiv talibanskih pobunjenika bori 9.000 britanskih vojnika.

  • Bilo kakvu prijetnju britanskom vazdušnom prostoru mogu registrovati radari, a Kraljevske vazdušne snage potom izaći na kraj s njom, kaže portparol britanskog ministarstva.

Dosadašnji zvaničnik koji je radio u toj jedinici bit će premješten na drugu funkciju, čime će godišnje biti ušteđeno 73.000 funti.