Svijet
9

Velika Britanija: Neskromni parlamentarci nezadovoljni "plaćom"

FENA
Britanski parlamentarci, čini se, ne misle da bi trebalo da podijele teret krize sa sunarodnjacima - većina vjeruje, mada to ne saopćava javno, da su im primanja mala, i da bi trebalo da imaju za trećinu veće plaće.

Prema istraživanju Nezavisnog tijela britanskog parlamenta za standarde ponašanja (IPSA) o plaćama i penzijama, obavljenog prošlog mjeseca, 69 posto stanovnika Vestminsterske palate smatra da bi njihova godišnja zarada trebalo, u prosjeku, da iznosi 86.250 funti (105.000 eura), što je za trećinu više od njihovih trenutnih primanja, prenose u nedjelju agencije.

Rezultati istraživanja su također pokazali da više od trećine članova parlamenta vjeruje i da bi velikodušan penzijski sistem za poslanike, po kome dobijaju penziju u visini posljednje plaće, trebalo da ostane na snazi.

Istraživanje je bilo anonimno, ali su rezultati procurili u javnost, pa su tako Britanci saznali da više od dvije trećine članova parlamenta nije zadovoljno sadašnjim primanjima.

Konzervativci su neskromniji - njih 47 smatra da 65.738 funti nije dovoljna plaća na godišnjem nivou, a to mišljenje dijeli i 39 posto Laburista, s tim što su Torijevci procijenili da im je potrebno 30.000 funti više, a Laburisti “samo“ 12.000 funti, piše Guardian.

Velika većina poslanika Liberalno demokratske partije je zadovoljna svojim primanjima, i samo devet posto smatra da bi trebalo da budu veća.

IPSA, kreirana poslije, i zbog velikog skandala u kome su britanski poslanici i članovi Vlade optuženi da su nemilice trošili novac poreskih obaveznika za lične potrebe, nakon istraživanja, objavila je da će rast zarada “vestminsteranaca“ biti usklađen s povećanjem prihoda od jedan posto u javnom sektoru.

To znači da će parlamentarci u aprilu dobiti nešto više od 600 funti na svom godišnjem čeku (66,396 funti), i da od tajno priželjkivanih hiljada funti povećanja - nema ništa.

Nakon objavljivanja rezultata ovog istraživanja, uslijedile su brojne kritike na račun političara, ali i na račun IPSA i medija.

Dio kritičara smatra da su rezultati objavljeni u nezgodno vrijeme, usred neophodnih mjera štednje i zamrzavanja plaća širom zemlje. Dio ih opisuje kao “neukusne“ jer milioni radnika su bez posla a članovi parlamenta žive u "oblacima“ i traže vrtoglavo povećanje plaće od čak 32 posto.

Ni članovi parlamenta nisu ostali dužni, i oglasili su se u sekciji anonimnih komentara na siteu IPSA. Uglavnom brane svoje zahtjeve, navodeći da sa ovako malom poslaničkom plaćom uskoro će jedino bogati ljudi moći da budu članovi parlamenta.