Svijet
0

Velika Britanija: Nema izgovora za cenzuru interneta

FENA
William Hague (Foto: AP)
William Hague (Foto: AP)
Vlade ne smiju uvoditi cenzuru na internetu i mrežama mobilne telefonije u vrijeme društvenih nemira, poručili su zvaničnici Velike Britanije.

Ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da činjenica da kriminalci i teroristi mogu zloupotrijebiti digitalne mreže nije "opravdanje za države da cenzuriraju svoje građane".

Britanija je odbacila stav da je prihvatljivo da vlada ometa internet, telefonske mreže i društvene medije u vremenima nereda, rekao je Hague.

Premijer David Cameron je kazao da vlade "ne smiju koristiti cyber sigurnost kao izgovor za cenzuru ili svom narodu uskratiti mogućnosti koje pruža internet", javio je AP.

Cameron je rekao da cyber kriminal košta Britaniju 43 miliona dolara godišnje.

Stavovi koje su Cameron i Hague iznijeli na dvodnevnoj konferenciji o međunarodnoj cyber sigurnosti, koja je u utorak počela u Londonu, suprotni su pozivima Rusije i Kine na veću regulaciju interneta putem obavezujućih međunarodnih ugovora.

Potpredsjednik SAD-a Joseph Biden izjavio je da se Washington protivi međunarodnom pravnom instrumentu koji bi doveo do "isključive vladine kontrole nad internetskim izvorima, institucijama i sadržajem i do nacionalnih granica u slobodnom protoku informacija online", prenio je Tanjug.

Cameron je u augustu, poslije nereda koji su izbili u Engleskoj i koji su se širili pomoću digitalne komunikacije, iznio ideju o davanju vlastima većih mogućnosti da ometaju upotrebu servisa mobilnih telefona ili društvenih mreža tokom građanskih nemira.

Policija je optužila mlade ljude da su koristili Facebook, Twitter i Blackbarryjev servis tekstualnih poruka za koordinaciju napada, a nekoliko ljudi je osuđeno za podsticanje nasilja putem društvenih mreža.

Cameron je tada rekao da će vlada ispitati da li servisi mobilnih telefona i društvene mreže mogu budu prekinuti tokom nereda, ali je vlada kasnije saopćila da neće tražiti veća ovlaštenja kako bi primijenila takve mjere u vrijeme krize.