Afganistan
0

Velika Britanija neće slati pojačanje

FENA
Velika Britanija je u četvrtak odbacila mogućnost da pošalje dodatne trupe u Afganistan u bliskoj budućnosti, nakon razgovora u Londonu između britanskog premijera Gordona Browna i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.

"Ne slažem se s tvrdnjom da ćemo poslati dodatne trupe" u Afganistan, izjavio je jedan glasnogovornik Downing Streeta odgovarajući na pitanje o eventualnom slanju pojačanja britanskim vojncima u ovoj zemlji kojih ima 8.000, javio je AFP.

Glasnogovornik je ipak podsjetio da se "Velika Britanija obavezala da će zadržati trupe u Afganistanu sve dok afganistanska vlada ne bude sposobna stabilizirati sigurnosnu situaciju i postići poštivanje zakona".

Tokom jednosatnog razgovora Brown i Karzai su govorili o tome kako bi Britanci mogli da unaprijede svoju misiju u Afganistanu, kazao je on.

"Važno je da budemo jasni kad su u pitanju razlozi zbog kojih su naše oružane snage u Afganistanu", a to je "zaštita demokratski izabrane vlade", jer je Afganistan vitalan za našu vlastitu nacionalnu sigurnost u Velikoj Britaniji", kazao je Brownov glasnogovornik.

Karzai je izjavio da se nasilje u njegovoj zemlji ne povećava i da je na "na istom nivou kao prije godinu ili dvije".

"Svi napori treba da se odnose na to da se poboljša situacija i smanji nasilje", izjavio je on nakon razgovora s Brownom, objavio je BBC.

U srijedu je afganistanski ministar vanjskih poslova Rangin Dadfar Spanta pozvao da se pošalje međunarodno vojno pojačanje na jug Afganistana.