Svijet
0

Velika Britanija naredila zatvaranje iranske ambasade u Londonu

FENA
Velika Britanija u srijedu je naredila trenutno zatvaranje iranske ambasade u Londonu i zatvorila je svoju ambasadu u Teheranu nakon upada demonstranata.

"Iranski konzulat u Londonu je obaviješten da tražimo trenutno zatvaranje iranske ambasade u prijestolnici Britanije i da svi iranski diplomati moraju napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo u narednih 48 sati", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Zatvorili smo britansku ambsadu u Teheranu. Odlučili smo da ćemo evakuisati čitavo osoblje, i trenutno zadnji diplomati napuštaju Iran", istakao je Hague.

On je rekao da su iranski ambasadori diljem Evrope žestoko kritikovani zbog upada studenata u zgradu britanske diplomatske misije.

Velika Britanija, u sukobu s Iranom zbog njegovih nuklearnih aktivnosti, oštro je reagovala zbog upada u njihovu ambasadu u Teheranu u utorak, prenosi u srijedu Reuters.

"Ovo nije čin kojim mi prekidamo sve diplomatske odnose s Iranom, ali ih reduciramo na najmanji nivo moguć za održavanje diplomatskih odnosa", dodao je Hague.

On je istakao da je "nestvarno" pomisliti da iranske vlasti nisu mogle zaštiti britansku ambasadu, ili da se napad dogodio "bez djelimičnog pristanka režima".

On je rekao da će ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovarati o napadu na ambasadu u Bruxellesu u srijedu navečer i četvrtak. Ministri iz EU-a razgovarat će o "daljnjim djelovanjima koje treba preduzeti u svjetlu iranskog nastavka potražnje programa nuklearnog naoružanja."