Svijet
0

Velika Britanija: Ministarstvo odbrane prodaje vojnu imovinu zbog finansiranja ratova

FENA
Britansko Ministarstvo odbrane prodaje vojnu imovinu kako bi finansiralo ratove u Iraku i Afganistanu, otkriva u subotu londonska štampa. Do sada je, piše "Dejli meil", prodata imovina u vrijednosti od 2,2 milijarde funti (3,3 milijarde eura) i taj novac je potrošen u Iraku i Afganistanu.

U Britaniji je tajna koliko poreske obveznike koštaju ratne misije u Iraku i Afganistanu ali nezavisna Analitička grupa za Irak procjenjuje da su do sada ti ratovi koštali najmanje 5 milijardi funti. Znači, skoro polovina je finansirana prodajom vojne imovine koje su generacije Britanaca gradile i stvarale.

Ministarstvo odbrane prodaje kasarne, vojne aerodrome i do sada je prodato i preko 12.000 hektara zemljišta.

Prodata je i istorijska kasarna u elitnom londonskom Čelsiju i to za preko 500 miliona funti. Ta kasarna je posljednjih 150 godina bila simbol britanskih oružanih snaga.

Londonski list ukazuje da bi bilo normalno da se od prodaje vojne imovine finansira bolji standard vojnika i oficira i ukupnih oružanih snaga. Za to nije utrošen novac nego za finansiranje ratova koji u britanskoj javnosti nemaju podršku.