Svijet
0

Velika Britanija: Kako spasiti "Northern rock"?

FENA
Tema koja dominira političkim životom u Velikoj Britaniji dobila je ponedjeljak dugo očekivanu reakciju vlade premijera Gordona Browna: britanska vlada je predstavila svoj dugoročni plan za spasavanje banke "Northern Rock", koji predviđa pružanje banci državne finansijske pomoći kakva još nije viđena.

Vlada je već pozajmila banci, zapaloj u finansijske teškoće, skoro pedeset milijardi dolara poslije kreditne krize prošlog ljeta.

Vlada je intervenirala nakon što su štediše banke "Northern Rock" u jednom trenutku pohrlile na šaltere tražeći da podignu svoje depozite, reagujući mogućnost da ostanu bez njih zbog prelivanja uticaja kreditne krize hipotekarnih kredita u SAD u Britaniju.

Prema najnovijem paketu britanske vlade, dug banke "Northern Rock" bi bio pretvoren u obveznice čiju bi vrijednost jamčila vlada i onda bi obveznice bile ponuđene na prodaju investitorima.

Britanska vlada će ponudi novu finansijsku podršku kako bi banka "Northern Rock" mogla nastaviti s radom i nadgledala bi traženje novih dugoročnih investitora za sanaciju stanja u banci.

Vlada kaže da bi zauzvrat dijelom preuzela vlasništvo nad poslovanjem banke, prenio je BBC.

Posmatrači kažu da bi - ako se dozvoli da banka "Northern Rock" postane prva propala britanska banka u više od jednog stoljeća - to moglo izazvati lančanu rekaciju koja bi dalje mogla dovesti do usporavanja ekonomske aktivnosti u zemlji.