Svijet
7

Velika Britanija: Igra je gotova, islamski ekstremizam neće biti tolerisan

Klix.ba
Theresa May (Foto: EPA)
Theresa May (Foto: EPA)
Velika Britanija više neće tolerisati ponašanje islamističkih ekstremista koji odbacuju naše vrijednosti, kazala je Theresa May, britanska državna sekretarka za unutrašnje poslove.

May je pozvala pojedince, porodice i zajednicu da se pridruže u rješavanju ovog problema. Rekla je da svi stanovnici Velike Britanije imaju odgovornost i prava koja moraju poštovati, a to su prije svega britanski zakoni, institucije i prava drugih.

Također, May je navela da planira uvesti zabranu propovijedanja mržnje, te da Torijevci namjeravaju izvršiti provjeru šerijatskih sudova u Engleskoj i Velsu kako bi istražili da li su ti sudovi kompatibilni s britanskim vrijednostima.

"Igra je gotova. Nećemo više tolerisati takvo ponašanje", kazala je May.

Ona je dodala da postoji sve više dokaza kako je mali, ali ipak značajan broj ljudi koji žive u Velikoj Britaniji odbacio britanske vrijednosti.

"Mi smo bili i više nego jasni kada smo rekli da vladina strategija protiv ekstremizma može pobijediti ekstremizam u svim njegovim oblicima, a očigledno je da je najozbiljniji i najrašireniji oblik islamski ekstremizam", zaključila je ona.