Svijet
0

Velika Britanija: Hapšenje petog osumnjičenika za terorizam

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je u nedjelju pretražila više kuća u blizini međunarodnog aerodroma u Glasgowu u vezi s napadom na glavni terminal i spriječenim bombaškim zavjerama u Londonu i uhapsila petog osumnjičenog u ovom slučaju.

Novi britanski premijer Gordon Brown kazao je da se zemlja suočava s teroristima povezanim s al-Qaidom. I Lord Stevens, Brownov novi savjetnik za terorizam, kazao je da dva nova napada u Britaniji ukazuju na to da je "Al-Qaida uvezla taktike iz Bagdada i s Balija na ulice Ujedinjenog Kraljevstva", prenosi AP.

Četiri osumnjičena nalaze se u pritvoru u nedjelju, a jedan čovjek nalazi se pod policijskom pratnjom u bolnici, nakon što se zapaljeni džip zabio u škotski aerodrom u subotu, a dva planirana napada automobilima bombama su spriječena u petak u centralnom Londonu.

Policija je saopćila da se racija desila u naselju oko 14 kilometara zapadno od centralnog Glasgowa, na nešto vise od kilometar udaljenosti od aerodroma. Područje oko dvospratne kuće u Hustonu, gradiću odmah pored Glasgowa, blokirano je.

Scotland Yard je saopćio da su dvije osobe uhapšene rano u nedjelju na glavnom autoputu u Cheshireu, u sjevernoj Engleskoj, u zajedničkoj akciji policajaca iz Londona i Birminghama. Još jedna osoba je tokom noći uhapšena u Liverpoolu, saopćila je policija.

Policija nije dala više detalja o uhapšenima.