Svijet
0

Velika Britanija: Dvogodišnjica napada u Londonu

FENA
Britanski premijer Gordon Brown položio je vijenac blizu londonske željezničke stanice King's Cross u subotu ujutro na dan kada London obilježava dvogodišnjicu terorističkih bombaških napada u kojima je ubijeno 56 osoba.

Uz premijera Browna cvijeće su položili i gradonačelnik Londona Ken Livingstone i njegovi pariški kolega Bertrand Delano, koji je u posjetu Londonu, javlja francuska agencija AFP.

Svečanost je bila održana u 08 sati 50 minuta, u vrijeme kada je prije dvije godine bila detonirana prva od četiriju bombi postavljenih na londonskim željeznicama.

Obitelji žrtava izrazile su želju da komemoracija bude svečana i diskretna, bez odavanja minute šutnje na državnom nivou i bez velikog publiciteta.

Komemoraciju su zasjenili izvještaji da nekoliko putnika koji su preživjeli napad još uvijek čeka isplatu odštete, javlja njemačka agencija dpa.

Komemoracija je održana uz pojačanu prisutnost policije, posebno zbog neuspjelih terorističkih napada u Londonu i u zračnoj luci škotskoga grada Glasgowa prošle sedmice.

Četvorica mladih britanskih islamista samoubojica 7. jula 2005. detonirala su eksploziv i ubila ukupno 56 osoba (među njima i njih četvorica) i ranila 700 ljudi. Tri su bombe gotovo istodobno eksplodirale na tri linije podzemne željeznice oko 08.50, a četvrta je eksplodirala sat vremena poslije u autobusu.