Svijet
0

Velika Britanija će povećati broj špijuna

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika Britanija će povećati broj osoblja u svojim obavještajnim službama kako bi se bolje borila protiv ekstremizma, izjavio je u srijedu premijer Gordon Brown izlažući svoj prvi izvještaj o novoj strategiji nacionalne sigurnosti.

Broj osoba koje rade za vanjske obavještajne službe (MI-6), unutarnje (MI-5) i za GHCQ, organ za elektronsko špijuniranje i prisluškivanja, porast će na 4.000, što je dvaput više od nivoa iz 2001. godine", prije terorističkih napada u SAD-u, izjavio je Brown na sjednici u Predstavničkom domu na kojoj se postavljaju pitanja premijeru.

Bit će formirane četiri nove regionalne antiterorističke jedinice i četiri regionalna obavještajna centra, a konsultacije s nezavisnim stručnjacima o svim pitanjima nacionalne sigurnosti bit će sistematičnije, precizirao je on.

Brown je izrazio namjeru da se javnost bolje obavještava o postojećim rizicima, uz objavljivanje, već od kraja godine, "nacionalnog registra rizika".

Velika Britanija je u stanju povećane antiterorističe pripravnosti nakon napada u julu 2005. godine, u kojim je ubijeno 56 osoba u londonskom javnom prijevozu.