Svijet
4

Velika Britanija blizu napuštanja Evropske unije

FENA
David Cameron (Foto: EPA)
David Cameron (Foto: EPA)
Britanska štampa je u subotu objavila da Velika Britanija samo što nije izašla iz Evropske unije nakon neuspjeha premijera Davida Camerona da spriječi imenovanje Jean-Claudea Junckera za predsjednika Evropske komisije.

Cameron se angažirao da u 2017. godini, ako bude ponovo izabran iduće godine, organizira referendum s pitanjem da li Velika Britanija treba da ostane u EU. Euroskeptični Daily Mail piše da je "gubitnik Cameron Rooney Evrope", aludirajući na Waynea Rooneya, napadača Manchestera, čiji tim nije prošao prvi krug na šampionatu u Brazilu.

The Times piše : "Ujedinjeno kraljevstvo blizu izlaska iz EU" i Cameron "ojačao stav Velike Britanije zadržavši robusno protivljenje" i svoje šanse da pobijedi na izborima iduće godine.

Novine koje su za Evropsku uniju, kao Independent, govore o "porazu, katastrofi. "Ta divna izolacija nije način da se sklone argumenti u korist EU", ističe dnevni list.

Guardian (ljevica) piše također da je "Ujedinjeno kraljevstvo blizu izlaska iz EU nakon Junckerovog izbora. A patriotski Sun piše "Cam, u ratu smo s EU".

Financial Times analizira da se radi o "historijskoj promjeni na vlasti unutar EU" i o "opasnom trenutku za odnose Velike Britanije s Evropom".