Uhapšeno pet osoba
0

Velika Britanija: 24 muškarca živjela u ropstvu

SRNA
Britanska policija uhapsila je pet osoba, među kojima i jednu ženu, u gradu Leighton Buzzards zbog sumnje da su držali u zarobljeništvu 24 muškarca koje su tretirali kao robove.

"'Robovi' engleskog, poljskog i rumunskog porijekla, pronađeni su tokom upada u kamp naselje Greenacre u jezivim prljavim pretrpanim prostorijama", saopštila je policija.

Policija vjeruje da su neki od njih tu držani oko 15 godina. U ovoj akciji, u kojoj je učestvovalo oko 200 policajaca, pronađeni su  oružje, droga i novac.

Muškarci, koji su držani u ropskim uslovima, prebačeni su u bolnice gdje će im biti ukazana medicinska, ali i socijalna pomoć.

"Vjerujemo da su neki od njih tu živjeli i radili pod okolnostima bukvalnog ropstva do 15 godina, a pojedinci su tu bili nekoliko sedmica", rekao je šef policije oblasti Sean O'Neil.  

On je dodao da su pronađene osobe bile u lošem zdravstvenom stanju i da su živjeli u šokantno prljavoj sredini. 

"Zbog velikog broja žrtava i osumnjičenih, kao i veličine same lokacije morali smo da dovedemo pojačanje. Mali broj policajaca ostao je na licu mjesta da završi pretrage i da stupi u veze sa lokalnim stanovništvom. Ovdje  se radi o veoma ozbiljnim krivičnim djelima", rekao je O'Neil.
Policija je apelovala na javnost da pomogne u istrazi ako ima neku informaciju.

Lokalnoj policiji u ovoj akciji pomagali su pripadnici odjeljenja za borbu protiv droge, a tu se bili i psi tragači, helikopteri, kao i  naoružane jedinice.