Sirija
0

Velajati: Asadov režim neće pasti

FENA
Bašar al-Asad
Bašar al-Asad
Savjetnik za vanjsku politiku vrhovnog iranskog vjerskog lidera ajatolaha Ali Hameneija izjavio je u četvrtak da režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada "neće pasti" i ponovio da Teheran podržava aktuelni režim u Damasku.

"Pokušaj da se obori sirijska vlada neće postati realnost, a glavna linija konfrontacije sa cionističkim režimom ( Izraelom) neće nestati. Islamska Republika Iran podržava sirijsku vladu i suprostaviće se svima onima koji deluju protiv Sirije, rekao je savjetnik glavnog iranskog vjerskog lidera Ali Akbar Velajati, javila je iranska novinska agencija Fars.

Međutim, Velajati je naveo da je Teheran pozvao Siriju da pristane na reforme.

"Postoje problemi u Siriji.. Iran stalno saveteuje Siriju da provede neophodne reforme i da taj zadatak provedemo razumno", rekao je Velajati, prenosi AFP.

Velajati tvrdi da će se Sirija odupreti onome što se smatra da je strano uplitanje, odnosno namjeri SAD -ada sruše Asadov režim u Damasku.

"Uz pomoć Arapa, Washington na meti ima najosjetljiviju oblast osovine otpora, ne znajući da su Iran, Irak i Hezbolah čvrsto "stali“ uz Siriju, rekao je on.

Velajati je dodao da će, ulaganjem veta, i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a Kina i Rusija podržati Asadov režim.

Grupe za ljudska prava saoćile su da je u krvavom nasilju u nemirima u Siriji, do sada ubijeno više od 7.600 osoba, dok je, prema podacima UN-a, u nasilju u ovoj zemlji stradalo više od 5.400 osoba, navode agencije.