Anketa
0

Većina Turaka protiv ulaska u EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Većina Turaka kao da je izgubila strpljenje i protivi se ulasku Ankare u Evropsku uniju, što se dovodi u vezu sa sadašnjim zastojem u pristupnim pregovorima s Bruxellesom.

Po rezultatima ankete koju je provela tursko-njemačka Fondacija za obrazovanje i nauku (TAVAK) 60 posto Turaka se izjasnilo protiv ulaska zemlje u Uniju, 35 posto podržava integracije, dok se ostali nisu izjasnili.

Kada su krajem 2005. godine počeli pristupni pregovori s Unijom 70 posto Turaka je bilo za ulazak zemlje u EU. Promjena raspoloženja može se objasniti zastojem u pregovorima, pošto se predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno protive članstvu Turske u EU.

Prema anketi, u kojoj je učestvovalo 1.540 građana, 35 posto ispitanih misli da je Francuska najveća prepreka Turskoj na putu do Bruxellesa, dok 23,5 posto za to optužuje Njemačku, prenose u srijedu lokalni mediji.

U Parizu i Berlinu, naime, smatraju da Ankari nije mjesto u "evropskoj porodici" i da njoj treba dati samo status "privilegovanog partnera" Unije. U Turskoj to odbacuju i kažu da se "pravila igre" ne mogu mijenjati pošto su pregovori već počeli, da treba primijeniti iste kriterijume za sve zemlje kandidate za članstvo u EU.

Pristupni pregovori zbog toga nisu mnogo odmakli od starta iako su počeli krajem 2005. godine. Razgovori su dosad završeni samo o jednom poglavlju, deset je otvoreno, dok se isto toliko poglavlja našlo "na ledu" zbog protivljenja Francuske, Njemačke i Republike Kipar.

U Bruxellesu posebno zamjeraju Ankari što nije priznala vladu u Nikoziji i što još ne dozvoljava kiparskim brodovima i avionima da koriste turske luke i aerodrome.