Beograd
0

Većina stranakA podupire Pupovca

FENA
Pošto su proteklih dana mnoge nevladine udruge u Srbiji poduprle inicijativu predsjednika Srpskoga narodnog vijeća i zastupnika u Hrvatskom saboru Milorada Pupovca da se osnuje Vijeće povjerenja između Srbije i Hrvatske, u srijedu je to učinila i većina političkih stranaka.

Inicijativu pozdravljaju zastupnici vladajuće koalicije u kojoj su Demokratska stranka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, stranka G 17 Plus, Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Stranka umirovljenika i stranke nacionalnih manjina.

Za osnivanje Vijeća povjerenja očitovala se i jedna oporbena stranka u srbijanskom parlamentu - Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića.

Zastupnici Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS) odbacili su inicijativu, ocijenivši da Pupovac "samo izvršava naloge hrvatskih dužnosnika".

Parlamentarna Srpska napredna stranka (SNS) bivšeg radikala Tomislava Nikolića (SNS) smatra Pupovčevu inicijativu nepotrebnom, a Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice šuti.

Nevladine udruge Srpski demokratski forum i Forum za sigurnost i demokraciju pozvali su u srijedu sve građane, demokratsku javnost u Srbiji, tijela vlasti, kulturne ustanove, športske udruge i vjerske zajednice da pridonesu gradnji boljih hrvatsko-srbijanskih odnosa.