Tibet
0

Većina parlamenta u egzilu protiv povlačenja dalaj-lame

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tibetanski parlament u izbjeglištu raspravljao je u utorak o zahtjevu vjerskog lidera dalaj-lame da se povuče s političke funkcije, čemu se, tokom diskusije pune emotivnog naboja, većina poslanika protivila.

Tibetanski duhovni vođa je prošle nedjelje saopćio da namjerava da prenese svoju ulogu političkog šefa na vladu u izbjeglištvu i preda sve obaveze budućem predsjedniku vlade koga će parlament bitari u nedjelju.

Te promjene iziskuju promjene ustava, o čemu su poslanici parlamenta u egzilu u indijskom gradu Daramsala u utorak počeli da razgovaraju. Odluka o tome se očekuje do kraja nedjelje.

  • Kašag (parlament) staje iza prijedloga njegove visosti teškog srca, rekao je sadašnji premijer u egzilu Samdong Rinpoče na početku rasprave. Njegova podrška pridobila je, međutim, samo nekolicinu od 43 člana parlamenta koji su većinom bili protiv promjena jer strahuju da će to oduzeti parlementu značaj u očima Tibetanaca.

Jedan poslanik je zaprijetio da će podnijeti ostavku ukoliko dalaj-lama više ne bude i politički vođa, prenio je AFP.

U pismu u ponedjeljak pročitanom poslanicima, dalaj-lama je istakao da je tibetanski pokret u egzilu dovoljno sazreo da može da direktno bira političkog vođu.

  • Ukoliko treba da ostanemo u izbjeglištvu još nekoliko decenija, neizbježno će doći vrijeme kada ja više neću biti u mogućnosti da budem vođa, poručio je dalaj-lama.

On je ukazao da je neophodno da se uspostavi čvrst sistem vlasti dok je on još sposoban i zdrav, kako bi tibetanska administracija u izbjeglištvu mogla sama da se održi, a ne da zavisi od njega.

Saopćivši svoju želju da se povuče s političkie funkcije, on je jasno stavio do znanja de se neće povući iz javnog života i da će ostati privržen svojoj ulozi u realizaciji "pravedne stvari Tibeta".

Promjena treba da pripremi za budućnost tibetanski pokret u izbjeglištvu koji je podijeljen na one koji zagovaraju nezavisnost Tibeta od Kine i one kojisu za autonomiju. Međutim, i jedni i drugi su svjesni da bez dalaj-lame oni nemaju nikakvu težinu u Tibetu, niti u svijetu.

Ovo nije prvi put da je dalaj-lama tražio da se povuče sa ceremonijalnih političkih dužnosti, ali je svaki put parlament u izbjeglištvu to odbijao iznoseći da nema odgovarajuće ličnosti koja bi mogla da ga zamijeni.

Kina na dalaj-lamu gleda kao na opasnog separatistu odgovornog za podsticanje na nerede u Tibetu i hladno je reagovala na najavu njegovog povlačenje s političke funkcije, ocijenivši to kao "trik za svijet".

Peking je ponovio da je vlada u izbjeglištvu ilegalna politička organizacija i da poruka dalaj-lame nema nikakvog značaja za Tibet.

Dalaj-lama je pobjegao iz Tibeta poslije neuspjele pobune 1959. godine i osnovao vladu u egzilu u sjevernom indijskom gradu Daramsala.