Francuski zvaničnici
0

"Većina članica EU za okončanje vojne misije u BiH"

FENA
Većina država članica Evropske unije podržava okončanje vojne misije bloka u Bosni i Hercegovini i njeno zamjenjivanje civilnom misijom, izjavili su u srijedu francuski zvaničnici.

EU ima oko 2.200 vojnika u BiH. Mirovnjaci su razmješteni u 2004., preuzimajući misiju od NATO snaga. Prošlog novembra, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se odobrava ostanak tih snaga za još jednu godinu.

"Postoji više od velikog konsenzusa oko toga da misija nema razloga ostati u sadašnjoj formi", izjavio je francuski zvaničnik nakon neformalnih razgovora ministara odbrane u francuskom mjestu Deauville. Kazao je da bi se se odluka mogla donijeti na zvaničnom ministarskom sastanku 10. novembra, javio je Reuters.

"Postoji konsenzus da iznesemo prijedloge u novembru da se zatvori vojna misija i zamijeni više civilnom operacijom koja treba biti definirana", kazao je.

Zvaničnici ministartstva odbrane Francuske, koja drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg EU, tvrde da postoji konsenzus među vojnim liderima da su vojni ciljevi mirovnih snaga većim dijelom ostvareni.

Francuski zvaničnici tvrde da bi jedan scenarij mogao biti stvaranje snaga za brzu reakciju koje bi bile u stanju da intervenišu u slučaju pogoršanja situacije.

Prošle je godine EU smanjila broj vojnika u snagama, poznatim pod nazivom EUFOR, na više od 6.000 ljudi.

Mirovni sporazum koji je okončao bosanski rat 1992-95. godine podijelio je BiH na dva entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju BiH.