Frapantno otkriće
0

Većina Britanaca djecu doživljava kao životinje

FENA
Više od 50 posto Britanaca smatra da su se djeca u toj zemlji počela ponašati kao životinje i da su u sve većoj mjeri prijetnja i odraslima i svojim vršnjacima, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje dobrotvorne organizacije "Bernardo's".

U toj organizaciji ističu da su rezultati ankete "šokantni" i da pokazuju "uznemirujuću netrpeljivost prema djeci", prenosi Reuters.

"Užasno je to što se riječi kao što su 'životinje', 'divljaci' i 'gamad' svakodnevno upotrebljavaju kada se govori o djeci", izjavio je zamjenik direktora organizacije "Bernardo's" Martin Narey.

On je naglasio da se te pogrdne riječi ne odnose na manji dio djece, već da predstavlja uopćeni stav prema njima.

Posljednjih godina ponašanje mladih gotovo da postaje političko pitanje u Britaniji budući da su najmlađi sve više uključeni u krivična djela s elementima nasilja i antidruštvenog ponašanja.

Troje britanskih tinejdžera u januaru je proglašeno krivim za ubistvo Garryja Newlovea, oca troje djece, kojeg su pretukli do smrti jer im se suprotstavio ispred svoje kuće zbog vandalskog ponašanja, podsjeća Reuters.

U Britaniji se stalno povećava broj ubijenih tinejdžera i tinejdžera ubica. Samo na ulicama Londona od početka 2008. nasilnom smrću je umrlo 28 mladih ljudi.

U najnovijoj anketi dobrotvorne organizacije "Bernardo's", 49 posto od 2.021 ispitane osobe iznijelo je mišljenje da djeca danas predstavljaju povećanu opasnost za svoje vršnjake i za odrasle, dok 43 posto smatra da se nešto mora učiniti da bi bili zaštićeni od mladih.

Među anketiranima 54 posto smatra da su se djeca počela ponašati kao životinje, a 45 posto je reklo da stariji o djeci govore kao o divljacima zato što se ona zaista ponašaju kao divljaci.

Jedno uopćenije britansko istraživanje je prethodno pokazalo da stanovnici te zemlje smatraju kako su mladi danas odgovorni i za oko 50 posto kriminalnih djela, dok su oni u stvari počinioci u samo 12 posto takvih slučajeva.

Predstavnici "Bernardo'sa" ističu da je pravi zločin u tome što se negativnim stavom prema mladima ništa ne čini da se pomogne onima među njima koji se loše ponašaju i nisu u stanju prihvatiti bilo kakva pravila.