Svijet
0

Većina Australijanaca želi republiku

FENA
Većina Australijanaca više ne želi englesku kraljicu kao šefa države i raspoloženi su za uspostavljanje republike, rezultati su ispitivanja objavljenih u utorak.

Republiku podržava 52 posto ispitanika, dok je 40 posto njih protiv, a 8 posto se nije izjasnilo, prema anketi koju je proveo institut Nielsen na uzorku od 1.400 birača.

Ispitivanje je provedeno u vrijeme kada laburističku vladu i konzervativnu opoziciju, prvi put u povijesti ove bivše britanske kolonije, predvode ubijeđeni republikanci.

Premijer Kevin Rudd, koji je u novembru zamijenio rojalistu Johna Howarda, sam sebe opisuje kao "dugogodišnjeg republikanca".

Novi lider Liberalne stranke, bivši bankar Malcolm Turnbull, izabran prošle sedmice na čelo stranke, bori se za uspostavljanje republike već deset godina.

Referendum organiziran 1999. godine o ovom pitanju završio se porazom repoublikanaca. Nakon toga, razgovori o ovom pitanju su posustali naročito zbog popularnosti Elizabete II u Australiji. Prema anketama, ako je na prijestolju zamijeni princ Charles, redovi republikanca će se odmah proširiti.

Iako je Australija nezavisna od 1901. godine, kraljica Elizabeta II još uvijek ima titulu šefa države i njen portret je još na kovanicama i novčanicama.