SAD
0

Većina Amerikanaca očekuje pobjedu Obame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vjerojatni predsjednički kandidat demokrata Barack Obama na početku kampanje za opće izbore u novembru, u anketama održava prednost od četiri do šest postotaka pred republikance Johnom McCainom, ali veći dio američke javnosti već ga doživljava kao sljedećeg predsjednika države, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u utorak.

Prema ispitivanju dnevnog lista The Washington Post i TV mreže ABC News, Obama vodi pred vjerojatnim republikanskim kandidatom McCainom s 48 prema 42 posto glasova među svim odraslima, a njegova prednost među registriranim biračima je gotovo ista - 49 prema 44 posto.

Prvo ispitivanje Posta i ABC-a od završetka utrke za demokratsku nominaciju, pokazalo je da Obama i McCain imaju gotovo istu podršku među neovisnim biračima, koje se smatra potencijalno ključnim dijelom biračkog tijela za nade republikanaca u pobjedu 4. novembra.

Među neovisnim biračima, 63 posto ima povoljno mišljenje o Obami, a 33 posto nepovoljno, dok je kod McCaina taj odnos 56 prema 39 posto.

Nova anketa pokazuje rast podrške za McCaina među neovisnima u odnosu na prethodno ispitivanje. Neovisni birači imaju veće povjerenje u McCaina u pitanju suzbijanja terorizma (+14 posto), vanjske politike (+6) i vođenju rata u Iraku (+1), dok Obami više vjeruju kada je riječ o gospodarstvu (+16), porezima (+8), zdravstvu (+20), klimatskim promjenama (+27), ženskim pitanjima (+32), cijenama benzina (+20) i energetskoj politici (+15), prema anketi WP/ABC.

Polovica (50 posto) američkih birača i dalje smatra da Obama nema potrebno iskustvo da bude predsjednik SAD-a.

U dnevnom ispitivanju instituta Gallup, od utorka, Obama vodi pred McCainom sa 46 prema 42 posto glasova registriranih birača, uz šest posto onih koje ne podržavaju nijednog kandidata i šest posto onih koji nemaju mišljenja, te jedan posto birača koji podržavaju nekoga trećeg.

Tih ukupno 13 posto registriranih birača koji ne otkrivaju svoje mišljenje relativno je visoki postotak u odnosu na dosadašnje ankete, ocjenjuje Gallup u komentaru ispitivanja provedenog od 13. do 15. juna, na uzorku od 2.600 birača diljem SAD, uz marginu greške od +,- 2 posto.

U Gallupovu ispitivanju percepcija američke javnosti o pobjedniku predsjedničkih izbora 4. novembra Obama uvjeljivo vodi s 11 postotaka prednosti pred McCainom.

Na pitanje "Bez obzira koga podržavate, i nastojeći biti najobjektivniji što možete, za koga mislite da će pobijediti na predsjedničkim izborima u novembru?" - 52 posto ispitanih je odgovorilo Obama, 41 posto McCain, uz šest posto neodlučnih.

Demokrati su nešto uvjereniji u pobjedu svoga kandidata u novembru - 76 posto ih kaže da će Obama pobijediti, dok 67 posto republikanaca vjeruju u pobjedu McCaina. Među neovisnim biračima devet posto više ih vjeruju u pobjedu Obame.

Kampanja Baracka Obame, 46-godišnjeg senatora iz Illinoisa koji nastoji postati prvi predsjednik SAD afričko-američkog porijekla, u ponedjeljak je dobila novi snažan poticaj s podrškom bivšeg potpredsjednika SAD-a Ala Gorea.

Pozdravljen zaglušujućim pljeskom oko 20.000 pristalica na predizbornom skupu u Detroitu, Gore je rekao da je "Obama kandidat koji je najsposobniji riješiti brojne probleme s kojim je suočena Amerika i donijeti promjenu".

Obama je zauzvrat, prenosi Hina, najavio da će kada postane predsjednik, računati na pomoć Al Gorea u borbi za čistu energetsku budućnost u SAD-a i diljem svijeta.