Svijet
3

Većina Amerikanaca islam ne smatra nasilnom religijom

Anadolija
Istraživanje uglednog američkog Pew centra objavljeno ove sedmice je pokazalo da 46 posto Amerikanaca vjeruje da islam kao religija ne promoviše više nasilja nego druge religije, za razliku od 42 posto ispitanika koji vjeruju da islam podržava nasilje više nego ostale religije.

Rezultati istog istraživanja su pokazali da je većina Amerikanaca tokom čitave prethodne decenije podržavala stav da islam ne promoviše nasilje više nego ostale svjetske religije.

Naime, od 2002. godine do danas većina Amerikanaca vjeruje kako islam ne podržava nasilje više nego ostale religije.

Tako je 2002. godine 51 posto Amerikanaca vjerovalo da islam ne promoviše više nasilja u odnosu na druge religije, dok je samo 25 posto njih tvrdilo da islam podržava nasilje.

Isto tako, 2009. godine 45 posto Amerikanaca je izjavilo da islam kao religija ne promoviše nasilje, dok je 38 Amerikanaca odgovorilo da islam promoviše nasilje.

Također, istraživanje Pewa je pokazalo da Amerikanci vide muslimane kao zajednicu koja je najviše diskriminisana u odnosu na homoseksualce, afroamerikance, latinoamerikance i žene.

Tako je 45 posto Amerikanaca izjavilo da postoji mnogo diskriminacije muslimana u toj zemlji.

Prema istraživanju centra Pew, većina mladih Amerikanaca smatra da se islam u odnosu na ostale religije ne treba povezivati s nasiljem, dok značajan procenat starijih Amerikanaca vjeruje da islam sklon promovisanju nasilja više nego ostale vjere.

Tako 60 posto Amerikanaca između 18 i 29 godina starosti vjeruje da islam ne podržava nasilje više nego što to rade druge religije, dok 31 posto vjeruje u takve tvrdnje.

S druge strane, 53 posto američkih državljana iznad 65 godina starosti vjeruje da islam promoviše nasilje više nego što to rade ostale religije, dok 29 posto njih tvrdi da islam ne zagovara nasilje.

Rezultati istraživanja su također pokazali kako muškarci u SAD-u više od žena vjeruju kako islam podržava nasilje i nasilno ponašanje svojih sljedbenika.

Prema istom istraživanju, američki državljani s višim stepenom obrazovanja su više tolerantniji prema muslimanima u toj zemlji.

Tako 58 posto visokoobrazovanih Amerikanaca vjeruje da islam u odnosu na ostale religije ne podržava nasilje dok 35 posto vjeruje da je to tako.

S druge strane, 45 posto Amerikanaca sa srednjom stručnom spremom i nižim stepenom obrazovanja tvrdi kako islam podržava nasilje, dok njih 37 posto vjeruje u suprotno.