Svijet
0

Većina američkih vojnika za povlačenje iz Iraka

FENA
Većina američkih vojnika vjeruje da se Sjedinjene Države trebaju u potpunosti povući iz Iraka u roku od godine dana, pokazalo je istraživanje koje je provela nevladina organizacija Zogby International, prenio je CristianScience Monitor.

Istraga je provedena među 944 američka vojnika u Iraku prošlog mjeseca.

Od tog broja njih 72 posto vjeruje da se Sjedinjene Države trebaju povući, a 23 posto drži da američke snage u Iraku trebaju ostati koliko god bude potrebno.

Jedno od iznenađenja u istraživanju jest podatak da 85 posto anketiranih vojnika vjeruje da je glavni cilj američke misije u Iraku osveta Sadamu Huseinu za njegovu ulogu u terorističkom napadu na Sjedinjene Države 2001. godine.

Čak 93 posto vojnika ne vjeruje da je uklanjanje opasnosti oružja masovnog uništavanja bilo razlog za njihov dolazak u Irak.

New York Times pak piše da se četiri godine nakon američkog napada na Afganistan prisustvo svrgnutih talibana na jugu zemlje sve više osjeća.

Kako navodi Times, talibani su intenzivirali svoje akcije na jugu zato što u tom području gotovo i da nije bilo vladnih snaga sigurnosti. Neki se nadaju da bi se stvari uskoro mogle promijeniti nabolje zato što u područje stižu britanski vojnici. Oni su dio novih snaga NATO-a koje preuzimaju zapovjedništvo na jugu Afganistana ove godine.