Svijet
0

Veći globalni porast temperature - katastrofalne posljedice

SRNA
Vlada Velike Britanije predstavila je novu kartu koja prikazuje katastrofalne globalne posljedice u slučaju da dođe do globalnog porasta temperature više od dva stepena Celzijusa, odnosno ako se globalna prosječna temperatura poveća za četiri stepena Celzijusa iznad pre-industrijskog klimatskog srednjeg nivoa.

Ostalo je samo 45 dana prije početka međunarodnih razgovora o klimatskim promjenama u Kopenhagenu i britanski ministri urgiraju da se postigne najambiciozniji mogući dogovor kako bi se izbjegli ovi opasni učinci, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Predstavljena karta prikazuje da se prosječno povećanje od četiri stepena neće ravnomjerno desiti u svijetu, da će se zemlja brže zagrijavati od mora, da će se veća povećanja temperature desiti na višim paralelama, posebno na Arktiku, kao i da će prosječna temperatura tla biti 5,5 stepeni iznad preindustrijskeg srednjeg nivoa.

Uticaj na ljudske aktivnosti koji je prikazan na karti samo je dio onoga što se može desiti ukoliko se ne ograniče klimatske promjene, a naglašen je ogroman uticaj na raspoloživost vode, poljoprivrednu proizvodnju, ekstremne temperature i suše, rizike od šumskih požara i povećanje nivoa mora.

Očekuje se smanjenje poljoprivrednih prinosa svih značajnih žitarica u svim glavnim područjima proizvodnje, a polovina glečera na Himalajima biće značajno smanjena do 2050. godine, što će dovesti do toga da 23 odsto stanovništva u Kini bude uskraćeno za izvore vode koji nastaju topljenjem glečera, a od vitalnog su značaja u periodima suše.

Karta koju su ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Milibend, i britanski ministar za klimatska i energetska pitanja Ed Milibend, zajedno sa vodećim britanskim naučnikom Džonom Bedingtonom juče predstavili u londonskom Muzeju nauke, izrađena je na osnovu najnovijih nalaza stručnjaka iz "Met ofis Hedli" centra (Met Office Hadley) i drugih vodećih naučnika u ovoj oblasti.

Cilj britanske vlade u periodu prije decembarskih međunarodnih razgovora o klimatskim promjenama u Kopenhagenu je da postigne sporazum koji će u što većoj mjeri ograničavati klimatske primjene na dva stepena Celzijusa, ističe se u saopštenju.

Ministar Dejvid Milibend istakao je da se svijet ne može nositi s time da globalna temperatura bude povećana za četiri stepena, napomenuvši da su klimatske promjene globalni problem koji zahtijeva globalno rješenje, koje je sada nadohvat ruke.

"Ali, da bi se posvetili ovom problemu, svi mi - ministri spoljnih poslova, ministri životne sredine, finansijski sektori, odjeljenja za odbranu i svi drugi dijelovi vlasti i društva - moramo zajedno raditi na očuvanju globalnih temperatura na nivou do dva stepena. Samo tako možemo svesti na minimum ogroman bezbjednosni rizik koji predstavlja svijet sa temperaturama povećanim za četiri stepena", poručio je on.