Očekuje se 300.000 posjetilaca
28

Večeras se otvara najveći svjetski sajam knjige u Frankfurtu

FENA
Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle zajedno s novozelandskim zamjenikom premijera Simonom Williamom Englishem, otvorit će večeras Frankfurtski sajam knjige 2012.

Novi Zeland je počasni gost ovogodišnjeg sajma. Tokom Westerwelleove posjete Aucklandu u junu 2011. potpisan je sporazum između novozelandskog ministarstva kulture i baštine i Frankfurtskog sajma knjige.

Novi Zeland je predstavio svoju kulturu, historiju i društvo široj njemačkoj publici tokom 12-mjesečnog perioda, koji će kuliminirati zvaničnim otvaranjem Sajma.

Frankfurtski sajam knjige je najveći i najznačajniji takve vrste na svijetu i veoma važno sastajalište pisaca, izdavača i čitača.

Oko 7.300 izlagača iz više od 100 zemalja predstavit će se na Sajmu za koji se očekuje da će privući više od 300.000 posjetilaca.

Sajam bi, između ostalih, trebali posjetiti njemačka dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Mueller, kao i poznati autori kriminalističkih romana poput Jussija Adler-Olsena, Hakana Nessera ili Nele Neuhaus. Očekuje se i dolazak mnogih javnih osoba, između ostalih i Arnolda Schwarzeneggera, koji bi u Frankfurtu trebao predstaviti svoju autobiografiju.

Na kraju sajma bit će dodijeljena i Mirovna nagrada Njemačkog udruženja knjižara koja se ove godine dodjeljuje kineskom piscu i disidentu Liaou Jivu.

Ove godine se proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost, u četvrtak, 11. oktobra, poklapa s Frankfurtskim sajmom knjiga.

Brazil i Finska će biti počasni gosti 2013. i 2014. godine.