UN i Interpol
0

Veća uloga policije u mirovnim operacijama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Policiji bi trebalo da bude povjerena veća uloga kada je riječ o mirovnim operacijama u svijetu, zaključak je prve konferencije Interpola i Ujedinjenih nacija u Singapuru.

Interpol i UN će zajednički "utvrditi plan djelovanja na promoviranju međunarodne uloge policije u očuvanju mira, kao važne podrške vojsci u pomaganju ponovnog uspostavljanja vladavine prava i izgradnji društva", navodi se u saopćenju izdatom na kraju dvodnevne konferencije, kojoj su prisustvovali ministri pravde i vanjskih poslova iz više od 60 država i visoki policijski zvaničnici iz više od 153 države.

U saopćenju se navodi da su učesnici skupa usvojili deklaraciju da "sačine plan akcije" tokom sljedeće godine o većoj ulozi policije u očuvanju mira.

Ovaj potez uslijedio je posle sve većih zahtjeva za policijskim osobljem u mirovnim operacijama UN, naveo je Kjodo.

Podsekretar za mirovne operacije UN Alain Le Roy rekao je novinarima da je broj policajaca u mirovnim operacijama u svijetu porastao sa 6.000 2005. na 12.500 danas, kao i da je planirano dodatno povećanje na 15.000 u naredna tri mjeseca.

Sadašnji predsjednik Interpola, komesar singapurske policije Ku Bun Hui rekao je na konferenciji za novinare da "kriminalne aktivnosti kao što su trgovina drogom i oružjem podgrijavaju ratove".

"Države koje se oporavljaju od konflikata treba da osiguraju svoje granice radi očuvanja mira. Sve to zahtijeva uspostavljanje kompetentne i nekorumpirane policije posvećene uspostavljanju mira i ponovnoj izgradnji vladavine prava", rekao je predsjednik Interpola.

Interpol i odjeljenje za mirovne operacije UN potpisali su jučer dodatni sporazum o intenziviranju saradnje, kojim je predviđeno da Interpol pruži tehničku podršku i konsultacije u oblastima policijskog djelovanja tokom mirovnih operacija.

Na konferenciji je također rečeno da Interpol zaostaje za kriminalcima zbog nedovoljne saradnje država članica što je dijelom posljedica korumpiranosti policije u mnogim zemljama.

Učesnici skupa su se složili da je neophodno povećati razmjenu informacija u borbi protiv međunarodnih kriminalnih grupa, koje sve češće sarađuju sa terorističkim organizacijama kao što je Al-Qaida.