Bijesni Britanac
0

Vaughan: Istočni Evropljani su rasisti

FENA
Terry Vaughan, legendarni BBC-jev radio i TV voditelj i dugogodišnji komentator evrovizijskih prenosa u Velikoj Britaniji, optužio je u kolumni koju piše za Sunday Telegraph "istočnoevropske rasiste" za neuspjeh britanskog kandidata Andyja Abrahama na ovogodišnjem takmičenju za Eurosong.

"Andy Abraham je završio na posljednjem mjestu na Eurosongu u Beogradu zato što je crnac. Gledaoci iz Istočne Evrope nisu se mogli pomiriti s mišlju da glas daju jednom crncu", naveo je Vaughan.

"Neće skoro doći dan kada će gledaoci istočno od Dunava svoj glas dati crnom pjevaču", nastavlja Vaughan. "S druge strane, oni kojima je u Britaniji stalo do Eurovizije, već su siti 'političkog glasanja' bivših sovjetskih satelita koji su svoje glasove ove godine poklonili Rusiji - a britanskog kandidata, skandalozno, ostavili bez ijednog jedinog glasa", napisao je Vaughan.

Iako su komentatori i muzički stručnjaci visoko ocijenili kvalitet britanske pjesme na ovogodišnjem takmičenju, nijedna od 22 zemlje istočne Evrope nije Abrahamu dala ni jedan jedini glas, piše Sunday Telegraph.

Istočnoevropski diplomati u Londonu su u razgovoru za ovaj list odlučno odbacili tvrdnje da u korijenu ponašanja TV gledalaca leži rasizam, a sličan stav su izrazili i muzički stručnjaci i vlasnici internetskih stranica fanova posvećenih Euroviziji.

Takvu ocjenu dao je i sam Abraham. On je rekao da je, iako misli da je glasanje u Beogradu bilo "na neki način pristrano", uvjeren da rezultat nema nikakve veze s bojom njegove kože, prenosi Sunday Telegraph.