Svijet
0

Vatra teško oštetila čuveni jedrenjak "Cutty Sark"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Spektakularni požar u ponedjeljak izazvao je teška oštećenja na jedrenjaku Cutty Sark, povećavajući za milione dolara troškove obnove jednog od londonskih najčuvenijih pomorskih relikta.

Uzrok požara je pod istragom, ali u roku od nekoliko sati zvaničnici odgovorni za slavni brod iz 19. stoljeća izjavili su kako su odlučni da da nastave s četverogodišnjim projektom obnove, javio je AP.

"Udvostručit ćemo napore da osiguramo da se brod otvori, da bude na raspolaganju, vrati se i plovi u budućnosti", izjavio je Chris Livett, predsjedavajući preduzeća Cutty Sark, odgovornog za obnovu jedinog preživjelog svjetskog jedrenjaka.

"Mislim da će, kad završimo ovaj projekt, brod biti bolji nego što je bio i u kompletnijem stanju nego prije godinu dana", izjavio je Livett novinarima.

Vatrogasci su reagirali na ranojutarnju uzbunu na doku na kojem je bio usidren brod. Plamenovi su ugašeni oko dva sata kasnije.

"Trenutno ovo smatramo sumnjivim slučajem, kao što bismo učinili kod svakog požara ovakvog obima i značaja", izjavio je policijski inspektor Bruce Middlemiss. Nadzorne kamere pokazale su da je bilo nekoliko ljudi u tom području u vrijeme kada je vatra izbila, ali nema nikakvih nagovještaja da je bilo ko pokušao podmetnuti požar.

"Nema nikakvih dokaza ni obavještajnih podataka koji bi nas naveli na pomisao o podmnetnutom požaru", izjavio je Middlemiss.

Brod je jedini preživjeli svjetski primjerak dugog jedrenjaka, koji je svojevremeno smatran vrhuncem razvoja trgovačkog broda. Većina originalnog pramca je preživjela otkako je brod sagrađen 1869. godine radi trgovine čajem.