Svijet
16

Vatra na Božić progutala više od 100 domova u Australiji

Klix.ba
(Foto: EPA)
Stanovnici više od 100 kuća ostali su bez krova nad glavom u poznatom australijskom turističkom regionu u saveznoj državi Victoria. Strahuje se da požare koji su i danas aktivni neće biti moguće ugasiti u ovoj godini.

Vreli ljetni dani na jugu mogli bi donijeti nove nevolje dok se oko 500 vatrogasaca i 13 kanadera bori sa vatrenom stihijom na jugoistoku zemlje.

Glasnogovornik državne hitne službe kazao je da je na Božić potvrđeno uništavanje 98 kuća u oblasti Wye River, te još 18 u Separation Creeku. Ova mjesta nalaze se oko 120 km jugoistočno od Melbournea.

"Vatra ne jenjava", kazao je Craig Lapsley iz hitne službe na konferenciji za medije. "Nema sumnje da nas i u januaru očekuje vrelina i vjetrovito vrijeme. Sve se može zapaliti".

Mjesto koje su zahvatili požari, Great Ocean Road, je čuvena australska cesta duga 285 kilometara koja prolazi kroz šume i pored prekrasnih pješčanih plaža. Vrlo je popularno turističko odredište, a prolazi kroz nekoliko nacionalnih parkova. Uz nju postoje brojna odmarališta s vidikovcima, a mnogi od njih su na stjenovitim i opasnim mjestima.

Vatra se ovdje pojavila 19. decembra, a dosad je izgorjelo više od 2.000 hektara površine.