Svijet
0

Vatikan: Zatvorena vrata Bazilike sv. Petra

NINA
Vatikan je sinoć u 22 sata zatvorio vrata Bazilike sv. Petra nakon što su prethodna četiri dana vjernici mogli u njoj proći pored odra i odati počast preminulom papi Ivanu Pavlu II. koji će danas u 10 sati biti sahranjen u središnjoj crkvi.

Iako službene vlasti i Vatikan nisu saopštili koliko je vjernika od ponedjeljka prošlo kroz baziliku, vjeruje se da je njihov broj bio oko dva miliona.

U Vatikanu su u toku posljednje pripreme za sahranu koja će trajati tri sata. Posmrtni ostaci pape Ivana Pavla II bit će položeni u trostruki kovčeg od čempresa, cinka i orahovog drveta, a prije zatvaranja kovčega preko Papinog lica bit će stavljen veo od bijele svile.

Tijelo Pape bit će položeno na mjestu gdje je ranije počivao Ivan XXIII, čije je tijelo preneseno iz "vatikanskih kripti" u unutrašnjost bazilike kada ga je Ivan Pavao II proglasio blaženim.

U Rimu i u čitavoj Italiji poduzete su jake mjere sigurnosti, istaknuo je ministar unutrašnjih poslova Giuseppe Pisanu. Sahrani će prisustvovati delegacije iz oko 200 država ili teritorija u svijetu. U Rimu se očekuje i nekoliko miliona vjernika iz Italije i raznih dijelova svijeta.