Udarac ugledu Svete stolice
0

Vatikan šokiran odlukom Irske da zatvori ambasadu u ovoj zemlji

Sarajevo-x.com
Vijest da katolička Irska zatvara svoju ambasadu u Vatikanu je ogroman udarac ugledu Svete stolice jer se može desiti da i ostale države zatvore svoje ambasade zbog skupog održavanja, javljaju diplomatski krugovi, a prenosi Reuters.

Odnosi između Irske i Vatikana, nekad nepokolebljivih saveznika su zahladili. Već početkom godine odnosi su počeli slabiti zbog načina na koji je irska crkva rješavala optužbe seksualnog zlostavljanja i Vatikana koji je podržavao rješavanja slučajeva u tajnosti.

Irska će biti tako jedina veća zemlja u kojoj vlada katolička tradicija koja nema ambasadu u Vatikanu.

"Ovo je zaista loša vijest za Vatikan zato što je Irska prva velika katolička zemlja da ovo uradi i zbog mjesta koje katolicizam ima u Irskoj", rekao je vatikanski diplomata koji nije želio biti imenovan.

On je također dodao da je Irska vlada tek nekoliko dana ranije najavila Vatikanu svoju odluku. Vlasti Irske su rekle da ovo neće štetiti odnosima i da će se odnosi nastaviti preko vatikanskog ambasadora u Dublinu.

U julu je Vatikan pozvao svog ambasadora iz Irske nakon što je premijer Enda Kenny optužio Svetu stolicu da ometa istragu seksualnih zlostavljanja koje su vršili katolički sveštenici.

Ministar spoljnih poslova Eamon Gilmore negirao je da se ambasada zatvorila zbog skandala oko seksualnog zlostavljanja djece, no italijanski zvaničnici tvrde da je to najvjerovatnije najveći razlog.

Kardinal Sean Brady u Irskoj rekao je da je veoma razočaran zbog ove odluke i nada se da će je irska vlada ponovo razmotriti.