Svijet
0

Vatikan: Reakcije na roman Dana Browna

FENA
Izdavačke i filmske mode poput one Da Vincijeva koda nude prigodu za podrobno informisanje koje će koristiti narodu u boljem upoznavanju historijske istine o kršćanstvu, kazao je kardinal Camillo Ruini u prigodi opće skupštine Italijanske biskupske konferencije, javlja KTA.

Po kardinalovu mišljenju, maštanja i krivotvorenja imaju komercijalni cilj, ali su bez sumnje radikalno i neutemeljeno osporavanje biti kršćanske vjere, počevši od križa Gospodinova.

Već Novi zavjet, istaknuo je kardinal, poznaje lakoumno povođenje za izmišljotinama, umjesto slušanja svjedočanstva istine, ali se ne treba prepustiti pesimizmu.

Draž istine jača je od draži iluzije, a naš je narod žedan istine, kazao je kardinal Ruini.

Nadbiskup Angelo Amato, tajnik Zbora za nauk vjere, kazao je kako se danas može nekažnjivo napadati Svetog Oca te da se može po želji krivotvoriti povijest kršćanstva, bez imalo osnovne povijesne etike.

Sve što se iznosi u knjigama "Da Vincijev kod" i "Judino evanđelje" čista je laž. Dakle, čini se da je to smišljena kleveta kojoj je cilj ozloglasiti Crkvu, kazao je nadbiskup i dodao kako još samo Crkva jasno i izričito štiti ljudski život i obitelj; jedina je koja jasno govori o spolnoj etici i bioetici te koja predlaže vrednotu Deset zapovijedi.

Osvrnuvši se na Brownov roman, kazao je kako je cijela knjiga bezočno iskrivljavanje istine. Primjerice, nijekati Isusovo božanstvo tvrdeći da ga je 325. godine izmislio Nicejski sabor, to je krivotvorenje povijesti. Odmah nakon smrti i uskrsnuća Isusova, dakle oko 40. godine, Crkva je u poznatome himnu sadržanome u poslanici Filipljanima pjevala: Isus Krist, premda je imao božansku narav, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom.

Na upit što Crkva čini kako bi obranila istinu, nadbiskup je odgovorio kako ju nastavlja braniti naučavanjem Pape i biskupa, a Zbor za nauk vjere štiti kršćanski puk ispravljanjem pogrješnih teoloških pretpostavki, i dodao kako ne očekuje službenu reakciju Crkve, jer knjiga to ne zaslužuje budući da je bez povijesne i biblijske kulture.

Međutim Crkve i kršćanske zajednice trebale bi snažno govoriti, odnosno s krovova naviještati istinu – kako kaže Evanđelje – kako bi obuzdale laž, koja se, nažalost, kako bi postigla suglasnost masa služi svim sredstvima medijskoga uvjeravanja, zaključio je nadbiskup Angelo Amato.