Svijet
3

Vatikan potvrdio: Ivan Pavao II će biti proglašen svecem

FENA
Papa Ivan Pavao II
Papa Ivan Pavao II
Vatikan je u petak potvrdio da će pokojni papa Ivan Pavao II uskoro biti proglašen svecem, objavila je agencija Reuters.

Prije nekoliko dana Kongregacija za kauze svetaca priznala je drugo čudo Ivana Pavla II, što je tada protumačeno novim korakom prema njegovoj kanonizaciji. Papa Franjo u petak je amenovao tu odluku Kongregacije.

Vatikan je objavio i da je papa Franjo odlučio svecem proglasiti "dobrog papu" Ivana XXIII, najpoznatijeg po sazivanju Drugog vatikanskog koncila. On će svetac postati iako mu nije potvrđeno nijedno čudo.

Zasad nema informacija kada će papa Franjo dvojicu svojih prethodnika proglasiti svecima. Agencija Associated Press spominje 8. decembar kao mogući datum, ali za to nema službene potvrde.

Kardinali i biskupi članovi Kongregacije prihvatili su nedavno drugo čudo Ivana Pavla II nakon onog koje je omogućilo Papinu brzu beatifikaciju.

U aprilu, komisija sedmorice liječnike kongregacije priznala je neobjašnjivo ozdravljenje jedne žene, koje je predložio postulator kauze msgr. Slawomir Oder. Čudo, koje se dogodilo na samu večer beatifikacije Ivana Pavla II 1. maja 2011., odobrila je u junu komisija teologa.

Papa Ivan Pavao II umro je 2005. nakon 27 godina pontifikata, jednog od najdužih u historiji.